11D4E3E2-50E9-4D47-AF63-7295B078AD64

Paasto on ollut ihmiselle luonnollinen olotila silloin, kuin ruokaa ei ole ollut saatavilla ja on pitänyt jaksaa etsiä ruokaa. Kun keho menee paasto tilaan, keho rupeaa muodostamaan ketoaineita ja hyödyntämään kehon rasvavarastoja energiaksi. Tässä tilassa ihminen kykenee selvitymään useita viikkoja ilman ruokaa, jos vain saa juodakseen. Evolutiivisestä näkökulmasta tämä aineenvaihdunnan prosessi on ollut tärkeä ihmisen selviytymiselle aikoina, kun ruokaa on ollut niukasti saatavilla. Monissa kulttuureissa paasto on ollut osana puhdistumista ja osana henkistä perinnettä. Paastoaminen mielletään nykyään kehon kuona-aineiden poistumiseen tähtääväksi ja maksan toimintaa parantavaksi. Itse näkisin, että paasto antaa keholle hetken levon ruuan sulattamiselta ja sen hyödyt ovat hormonaalisia ja solutasolla tapahtuvien positiivisten muutosten seurausta.

Kenen kannattaa kokeilla paastoa

Jos olet kiinnostunut tukemaan terveyttäsi, niin paasto voi olla siinä yksi työkalu muiden joukossa. Paaston hyödyt keholle ovat moninaiset, tässä muutamia:

– lisää Bndf tuotantoa (aivoperäinen hermokasvutekijä) linkki jos haluaa tietää enemmän

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/14-aivoperainen-hermokasvutekija-bdnf

– Nostaa kasvuhormonin tuotantoa (Kasvuhormoni avustaa nimensä mukaisesti kasvussa ja sitä nimitetään toisinaan nuoruushormoniksi. Sen vaikutus nopeuttaa lihaskudoksen uusiutumista sekä rakennusta ja edistää rasvan palamista)

– Parantaa insuliini herkyyttä (Hyödynnät hiilihydraattia paremmin)

– Vanhenemisen hidastuminen (Paastossa tapahtuva apoptoosi eli ohjelmoitu solukuolema ja Autofagia on kehon sisäinen kierrätysohjelma, jonka avulla kuona ja turha aines siivotaan soluista ulos ja tärkeät osat käytetään energiantuotantoon ja uusien solujen rakennusaineena. Tämä mekanismi on oleellinen osa taistelussa niin syöpää kuin monia rappeumasairauksia, kuten alzheimeria tai Parkinsonin tautia vastaan.

Siinä muutamia terveys hyötyjä mitä paasto saa aikaan.

Miten kannattaa aloittaa Paasto?

Ennen kuin aloittaa 3-5 päivän mittaisen paaston olisi parempi totuttaa kehoa lyhyempien paastojen kautta esimerkiksi 16h tai 20h tunnin paasto joka on helppo toteuttaa kerran viikossa.On myös olemassa erillaisia pätkä-paastoja millä voi totuutta kehoa pidempään paaston 16/8 ja 20/4. Näissä ideana on että paastotaan joko 16h tai 20h päivässä ja syömisikkuna on 8h tai 4h jolloin syödään päivän ruoat. Paastoamista helpottaa myös jos on vähä-hiilihydraattisella ruokavaliolla tai ketogeenisellä ennen kuin aloittaa paaston sillä silloin keho on jo tottunut tuottamaan ketoaineita mitä paastossa hyödynnetään jolloin voi välttää paastoamisen alun mahdolliset epämukavat olotilat. Kun on totuttanut kehoa mini paastoihin voi kokeilla 3-5 päivän mittaista paastoa. Kun on toteuttanut 3-5 päivän mittaisen paaston ei heti kannata syödä raskasta ruokaa vaan aloittaa kevyemmällä ravinnolla.

Jos olet aikeissa kokeilla paastoa suosittelen totuttelemaan kehoa siihen pikku hiljaa ja ottamaan selvää mitä olet tekemässä niin ei tule yllätyksiä.

Kirjoja mistä saa lisää tietoa paastosta:

Pätkäpaasto/Varpu Tavi

Complete guide To fasting / Jason Fung (Jarin suositus Very good)

The transformational power on fasting/ Stephen Harrod Buhner

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s